2014-2015 Erasmus Seçilen Öğrencilere Duyuru

 

 

2014-2015 Akademik Yılında M.Ü., İletişim Fakültesi’nde “Erasmus+  Öğrenci Değişimi Programı” için Yapılmış olan Seçim Hakkında Duyuru ve Seçilen Öğrencilerin Takip Etmesi Gereken Prosedür

 

A. Öğrenci Seçim İşlemi Hakkında Açıklama

 

2014-2015 Akademik yılı İletişim Fakültesi Erasmus+  Öğrenci Değişimi Programı kapsamında Fakültemiz lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde okumakta olan öğrencilerimizin başvuruları alınmış ve Marmara Üniversitesi Uluslar arası Ofis’inin bildirmiş olduğu prosedür bağlamında değerlendirilmiş olup yapılan öğrenci seçim ve yerleştirme işlemi aşağıda açıklanmıştır.

Tüm öğrenciler için birer başarı puanı hazırlanmış ve bu puan sıralaması neticesinde öğrenciler değerlendirilmiştir. Başarı puanı hazırlanırken, öğrencinin ağırlıklı not ortalamasının, yani 4 üzerinden olan notun 100’lük sistemdeki karşılığı olan puanının % 50’si ile Yabancı Dil Notu’nun % 50’si toplanmış olup, böylece elde edilen puanlar üzerinden öğrenciler sıralanmıştır. Dil sınavından 50 puan altında almış olan öğrenciler değerlendirmeye alınmamıştır. Her öğrenciden 5 tercih yapması istenmiştir. En yüksek başarı puanına sahip öğrenci, gitmek istediği okulun dil kriterini karşılıyorsa ilk tercihine,  karşılamıyorsa sonraki tercihlerine yerleştirilmiştir.

Örneğin, başarı puanı yüksek olan bir öğrenci, B2 seviyesinde (yani 85 ve üzeri) İngilizce dil kriteri isteyen bir okula başvurduysa ama kendisi B1 (yani 84 ve altı) seviyesinde dil puanı aldıysa bu tercihine yerleştirme yapılmamış olup dil puanına uygun diğer tercihlerinden birine yerleştirilmiştir. Eğer tercihlerinden hiçbirine uygun bir dil puanı almamışsa YEDEK olarak bırakılmıştır.

Seçim listesi sadece öğrenci sıralamasını ve Asil ve Yedek olarak seçilmiş öğrencilerin bilgisini içerir. Asil sayısı kadar Yedek öğrenci sayısı mevcuttur. Şimdilik sadece Asil olarak belirtilmiş olan öğrenciler için okul yerleştirmesi yapılmıştır. Daha sonra yedek öğrenciler için de okul bilgisi duyurulacaktır. Asil ve Yedek olarak belirtilmemiş öğrenciler ise hiçbir okula yerleştirilmemiştir.

Hibe bilgisi için henüz Marmara Uluslar arası Ofis (U.O) tarafından bir açıklama yapılmamıştır. Hibe bilgisinin  birkaç ay kadar sonra U.O.  tarafından açıklanması beklenmektedir.

Kontenjanların sınırlı olmasından dolayı, İngilizce dil puanıyla seçilmiş öğrenciler yalnız bir dönem için yani Güz veya Bahar dönemleri için seçilmişlerdir. Almanca ve Fransızca dil puanından seçilmiş öğrenciler kontenjan uygun olduğu için iki dönem için de yerleştirilebilmiştir.

 

B. Seçilen Öğrencilerin Takip Etmesi Gereken Prosedür

 

2014-2015 Akademik yılında “Erasmus+  Öğrenci Değişimi Programı” kapsamında yurtdışına gitmek üzere Asil olarak seçilmiş bulunan İletişim Fakültesi öğrencileri aşağıda belirtilen açıklamaları okuyup gereken işlemleri tamamlamalıdır.

Gitmek istediği dönemi değiştirmek isteyen öğrencilerin bir hafta içinde Erasmus Fakülte Koordinatörü Arş.Gör. Süheyla Nil Mustafa ve Fakülte Koor. Yardımcısı Arş.Gör. Rana Ülker’e mail yoluyla durumunu bildirmesi gerekmektedir. Güz döneminde gidecek olan öğrenciler kontenjan müsait olduğu takdirde Bahar dönemi için de programı uzatma hakkına sahiptir.

Seçilmiş öğrenciler, hakkından feragat etmek istediği taktirde Fakülte Koordinatörü ve Yardımcısına, en kısa sürede mail yoluyla durumunu bildirmelidir.

 

Asil listesinde bulunan öğrenciler için başvuru prosedürü aşağıdaki gibidir. Başvuru işlemlerinin tamamlanması öğrencinin yükümlülüğüdür.

 

1. İletişim Fakültesi, Erasmus Koordinatörlüğü Asil olarak seçilmiş öğrenciler hakkında gidecekleri okulların Uluslar arası Ofis ve Erasmus Bölüm Koordinatörlerine e-posta göndermiş olup, bu öğrencilerin gelecek akademik yıl için “aday” olarak gösterildiğini ve okula başvuracağını bildirmiştir. Asil olarak seçilmiş öğrenci, gideceği okula başvurusunu yapmadan önce “aday” öğrenci konumundadır. Öğrenci gideceği okulun Uluslar arası Ofis’i (Yabancı U.O) ve gideceği bölümün koordinatörü (Yabancı B.K) ile temasa geçip, gerekli evrakını e-mail veya posta yoluyla gönderdikten sonra okuldan “kabul” almış olur. Bu nedenle Asil listesindeki öğrencinin ivedilikle başvuru tarihi dolmadan başvuru sürecini tamamlaması ve okuldan kabul alması gerekmektedir. Duyurularda verilen xl dosyasında, üniversitelerin başvuru tarihleri ve koordinatörlerinin iletişim bilgileri mevcuttur. Gideceği okul ileiletişim konusunda sorun yaşayan öğrenci bu durumu Bölüm Koordinatörü’ne ve Fakülte Koordinatörlerine bildirmekle yükümlüdür.

 

2. Öğrenci ilk önce gideceği üniversitenin websitesini inceleyip son başvuru tarihi ve başvuru süreci ile başvuru için kendisinden istenen evrak hakkında bilgi edinmelidir. İvedilikle başvuru evrakını tamamlayıp Yabancı U.O ve B.K’ya mail yoluyla iletmekle yükümlüdür.

 

3. Bunun yanısıra öğrenci Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi’ndeki Bölüm Koordinatörü (Marmara B.K.) ile de temasa geçmeli, mail yoluyla kendisinden randevu alarak görüşmelidir. Marmara B.K. başvuru sürecinde öğrenciyi yönlendirecek ve ihtiyacı olduğunda kendisine yardımcı olacaktır. RTS öğrencileri Bölüm Koordinatörü, Arş. Gör. Nevin Arvas; HİT öğrencileri Arş. Gör. Rana Ülker ve GZT öğrencileri ise Bölüm Koordinatörü Arş.Gör. Aysel Ay ile görüşmelidir. BK görevli veya izinli olarak ofiste bulunmadığında veya herhangi başka bir ihtiyaç durumunda Erasmus Fakülte Koordinatörü Arş.Gör. Süheyla Nil Mustafa ve Fakülte Koor. Yardımcısı Arş.Gör. Rana Ülker ile mutlaka temasa geçilmelidir. Koordinatörlerle mutlaka mail yolu ile de temasa geçmeniz önemle rica olunur.

 

4. Başvuru evrakı arasında hazırlanacak ilk ve en önemli belge Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement- LA)’dır. Bu belge öğrencinin yurtdışında misafir olacağı üniversiteden alacağı dersler ve kredilerini göstermektedir. Öğrenci Yabancı U.O ve B.K. ile temasa geçtiğinde LA hazırlamak için kendisine bir ders listesi verilmesini ister. Sunulan ders havuzundan toplam 30 ECTS kredilik bir ders listesi oluşturur. Öğrencinin en fazla 35 kredi alması uygundur, mümkünse 30 kredinin altına düşülmemeli veya bu sayı aşılmamalıdır. Öğrenci, bir Learning Agreement (LA) hazırladıktan sonra 4 kopyasını onaylatıp imzalatmak üzere Marmara B.K.’ya getirir. Ardından bu belgeleri önce Marmara U.O’ya onaylatır ve sonra da yabancı U.O ve B.K.’ya onaylatmak üzere scan edip mail yoluyla iletir.

 

5. Yabancı U.O, öğrenciden not dökümü (transcript), başvuru belgesi, yabancı dil sertifikası gibi çeşitli belgeler de istemektedir. Çoğu üniversite Marmara U.O tarafından sağlanan dil sertifikasını kabul etmektedir. Ancak bazı üniversiteler TOEFL gibi uluslar arası dil yeterlilik belgesi de isteyebilir. Öğrenci Yabancı U.O ile temasa geçip istenen evrakı öğrenir ve tamamlayarak karşı tarafa iletip başvurusunu yapar. Marmara U.O tarafından sağlanan dil belgesi ise öğrencinin isteği üzerine hazırlanır. Başvuru yapan öğrenci Marmara U.O’e dilekçe yazarak acilen dil belgesine ihtiyacı olduğunu belirtirse, kendisine dil sertifikası hazırlanır.

 

6.Başvuru sürecini tamamlandıktan sonra, öğrenciler Akademik eşdeğerlik belgesi hazırlamak üzere Marmara B.K. ile temasa geçmelidir. Akademik Eşdeğerlik Belgesi öğrencilerin misafir olacakları üniversiteden alacakları dersler ile kendi üniversitelerindeki derslerin denkliğini gösteren belgedir. Öğrenci bu belgenin hazırlanması hakkında B.K.’ya danışmalıdır.

 

7. Öğrenciler yurtdışına çıkmadan önce B.K. ile görüşüp “Öğrenci Bilgilendirme Formu”nu okuyup imzalamalıdır.

 

 

 

 

 

HIZLI ERİŞİM